Gepost op

Het schoonmaken van de Rana sproeier

Het schoonmaken van de Rana sproeier.

De sproeiers van Rana zullen bij normaal gebruik niet snel verstoppen Heel belangrijk hierbij is het soort water dat u gebruikt om te sproeien. Wij adviseren regenwater, osmose water of demi water. Regenwater is niet in ieder gebied geschikt, denk hierbij aan industrie of autobanen in de buurt indien men regenwater gebruikt is het verstandig om dit voor gebruik door een doek te filteren zodat eventueel zweefvuil eruit gehaald wordt. Bij gebruik van osmose en demi water adviseren wij er zo`n 10% regenwater of kraanwater aan toe te voegen omdat dit water van zich zelf vrij agressief is. Kraanwater of mineraal water wordt door ons afgeraden omdat kalk en of mineralen de sproeiers zullen verstoppen. Ook zal de kalk enz door de meeste planten niet op prijs worden gesteld.

Verder is het van groot belang dat het watervat van de sproeiïnstallatie goed wordt afgesloten zodat er geen vuil in kan komen (zoals dode vliegjes). Tevens is het verstandig om het vat een paar keer per jaar schoon te maken i.v.m. algvorming. Sproeivitaminen kunnen beter met de hand gesproeit worden en niet via het sproeisysteem, omdat de vitaminen de sproeiers op den duur zullen verstoppen door slijmvorming.

Indien men deze zaken in achtnemen zullen de sproeiers zelden of nooit verstoppen. Mocht dit toch gebeuren kunt u ze op volgende wijze schoonmaken: Draai de zwarte kop van de sproeier (kan normaal gewoon met de hand losgedraaid worden). In de binnenkant van de sproeikop kan men nu met een passende schroevendraaier (niet te klein, dan beschadigt men het kunststof) het binnenwerk losdraaien.

Hieruit komen nu 1 blauw en 1 zwart onderdeel. Indien de sproeiers verstopt zijn door vuil kan men deze gewoon goed schoonblazen (indien mogelijk met een compressor). Mocht men toch kalkhoudend water hebben gebruikt is het verstandig de onderdelen eerst een nacht in azijn of ontkalker te laten weken en dan schoon te blazen. Ook als de sproeiers al langere tijd niet zijn gebruikt is dit aan te raden. Na het schoonblazen kan men het blauwe onderdeel tegen het licht houden en zo zien of het sproeigaatje weer open is. Als dit zo is kan men de sproeier weer in elkaar zetten, indien men ontkalker of azijn heeft gebruikt eerst de sproeier goed doorspoelen / spuiten voordat men hem weer in het terrarium monteert. Gebruik geen naald om het gaatje door te prikken, men kan hier door een beschadiging aanbrengen waardoor het sproeibeeld van de sproeier verandert of de sproeier zelfs geheel onbruikbaar wordt.

Indien u dit allemaal te lastig of te veel werk vindt, kan men ook het voorste sproeikopje gewoon vervangen, losse kopjes zijn bij ons verkrijgbaar.

Mocht u hierover nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.

Geef een reactie